MainosLumene

Kosmetiikan ympäristöjalanjälki puhuttaa – Lumenen tuotteissa marjamehujen ylijäämä muuntuu kasvoöljyn raaka-aineeksi

MAINOS Kauneudenhoidossa on meneillään todellinen luonnonkosmetiikkabuumi. Kuluttajan on hyvä tiedostaa, että raaka-aineiden lisäksi monet muutkin tekijät vaikuttavat tuotteen ekologisuuteen.

Tiedostava kosmetiikkayritys kiinnittää erityistä huomiota myös tuotteiden pakkauksiin, jotta ne kuormittaisivat ympäristöä mahdollisimman vähän.


Yhä useampi kuluttaja kiinnittää huomiota valitsemiensa kosmetiikkatuotteiden ympäristövaikutukseen. Harva tulee ajatelleeksi, etteivät luonnosta saatavat raaka-aineet yksinään tee tuotteesta ekologisinta vaihtoehtoa.

Huomioon tulee ottaa koko tuotteen elinkaari. Kiertotaloudessa sekä valmistus että tuotteen käyttö synnyttävät mahdollisimman vähän hukkaa ja jätettä. Mutta mistä kuluttaja tietää, onko hyllyltä poimittu voidepurkki tuotettu kestävällä tavalla?

50-vuotisjuhlavuottaan viettävän Lumenen tuotekehitys- ja vastuullisuusjohtaja Tiina Isohanni avaa kosmetiikkayrityksen käsitettä kiertotaloudesta.

”Kiertotalous vaikuttaa kokonaisvaltaisesti läpi tuotteen koko elinkaaren. Siihen liittyy raaka-aineiden ja pakkausmateriaalien lisäksi kaikki muu toiminta: tuotannon energiat, logistiikka sekä käytetyn tuotteen vaivaton kierrätys ja hyödyllinen jatkokäsittely”, Isohanni kuvailee.

Raaka-ainepuolella kaikki lähtee tuotesuunnittelusta. Lumene on tunnettu siitä, että se hyödyntää tuotteissaan pohjoisen luonnon raaka-aineita. Tällä hetkellä Lumenen tuotteissa on käytetty 34:ää suomalaista luonnon raaka-ainetta, ja tuotekehityksessä muhii 10 lisää.

Toimivassa kiertotalousmallissa tarvitaan paljon yhteistyökumppaneita. Puolet Lumenen käytössä olevista kotimaisista raaka-aineista on elintarvike- ja metsäteollisuuden sivuvirroista valmistettuja. Kyse on muuten hyödyntämättömästä materiaalista, jota jää yli vaikkapa marjamehujen valmistuksesta. Kuorista ja siemenistä pystytään valmistamaan esimerkiksi siemenöljyjä ja uutteita. Tämä kaikki vaatii verkostoitumista ja kotimaista tutkimusyhteistyötä. Lumene on tässä alan edelläkävijä.

”Olemme aloittaneet sivuvirtojen hyödyntämisen kosmetiikan raaka-aineena jo 20 vuotta sitten. Yhdestä sivuvirrasta saadaan jopa 4–5 erilaista raaka-ainetta”, Isohanni kertoo.

Tiedostava kosmetiikkayritys kiinnittää erityistä huomiota myös tuotteiden pakkauksiin, jotta ne kuormittaisivat ympäristöä mahdollisimman vähän. Lumene on päättänyt lopettaa sellofaanin käytön tuotannossaan tuotepakkausten ympärillä jo vuoden 2020 alussa. Myymälöissä muutos alkaa näkyä askel askeleelta kaupan varastonkierron mukaisesti.

Viime vuonna yritys lanseerasi puhdistustuotteet ja meikkivoiteet, joiden pakkaukset on valmistettu osittain kierrätetystä muovista.

”Pitkän tähtäimen päämäärä on saada biohajoavat materiaalit myös pakkauksiin. Tämä teettää työtä, koska kotimaisen kosmetiikan vaadittu säilymisaika on niin pitkä”, Isohanni valottaa.

Pakkauksen tulee luonnollisesti säilyä muuttumattomana vähintään tuotteen käyttöajan verran. Erityisesti tuotteiden raaka-aineena oleva vesi aiheuttaa haasteita biohajoavien pakkausmateriaalien kestävyydelle.

Ennen kuin päästään täysin biohajoaviin pakkauksiin, olennaista on vähentää pakkausmateriaalin määrää kaikin tavoin. Kierrättämisen tulee myös olla kuluttajalle helppoa: pakkauskomponenttien on hyvä olla helposti irrotettavissa toisistaan. Maaliskuun aikana jokaisesta Lumenen tuotteesta tulee tarkka kierrätysohje Lumene.fi-sivustolle.

Kiertotalouteen kuuluu olennaisesti tuotannon energia- ja vesitehokkuus. Lumene on siirtynyt 10 vuotta sitten sähköstä hiilidioksiinittomaan ja päästövapaaseen vesivoimaan sekä tämän vuoden alusta myös kaukolämpöön.

Kiertotalouden kehitys on loputon työ, eikä pikaratkaisuja ole. Osassa Lumenen tehtaan tuotantolaitteista käytetään vielä toistaiseksi pientä määrää polttoöljyä, mikä on seuraava kehityskohde.

”Pala palalta jokainen vaihe pyritään muuttamaan kiertotalouden mukaiseksi”, kertoo Isohanni.

Luonnonkosmetiikka ja vihreät arvot ovat valtava trendi kauneudenhoidossa. Kuluttajallakin on iso rooli kiertotaloudessa, erityisesti kierrätysvaiheessa.

”Kuluttajan kannattaa kiinnittää huomiota pakkauksen eri komponentteihin ja niiden kierrätettävyyteen. Raaka-aineet ovat haasteellisempia, inci- eli ainesosalista kertoo vain osan. Raaka-aineista voi kysellä lisää suoraan valmistajalta”, Isohanni neuvoo.

Tiedostavan kuluttajan tuotevalinnat tulevat helpottumaan tulevaisuudessa, kiertotalous-sertifikaatteja on nimittäin jo olemassa. Lumenekin on lähtenyt arvioimaan muutamaa tuotetta niiden mukaisesti. Jo vuoden 2021 loppupuolella on mahdollisesti odotettavissa kiertotalous-sertifioituja tuotteita.

Arktisten marjojen, kuten lakan mehu ja siemenet sisältävät useita iholle edullisia ainesosia.

Koska Lumene-tuotteiden raaka-aineet ovat pitkälti luonnosta peräisin, ne ovat suurelta osin biohajoavia ja niillä on luonnossa oma biologinen kiertonsa. Lisäksi Lumene on vähentänyt esimerkiksi vesistöille haitallisten raaka-aineiden käyttöä.

”Yhteistyömme Suomen luonnonsuojeluliiton ja Hiilipörssin kanssa perustuu ajatukseen, että koska otamme luonnosta raaka-aineita, annamme myös takaisin”, Isohanni kertoo.

Lumene valitsi suojelukohteekseen suot, sillä ne ovat tärkeä hiilivarasto ja useat Lumenen raaka-aineet tulevat juuri suolta. Yhteistyön myötä turvetuotteiden valmistus lopetettiin.

Lue myös: